Polityka prywatności

Poniżej zamieszczamy wszystkie najważniejsze informacje dotyczące Polityki Prywatności, która obwiązuje na wszystkich stronach oraz podstronach Axide.pl.

1. Kto jest administratorem danych osobowych? 

  1. Administratorem danych osobowych użytkowników udostępnionych za pośrednictwem: formularza kontaktowego oraz konta na stronie, jest Marcin Rusin – właściciel strony.
  2. Administrator jest podmiotem decydującym o celach i sposobach przetwarzania danych.

2. Prawa użytkownika

  1. Podane przez Użytkownika w formularzu kontaktowym oraz podczas rejestracji konta dane osobowe, są przetwarzane przez Administratora na podstawie zgody wyrażonej przez Użytkownika, w rozumieniu art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE – zwanego dalej RODO.
  2. Podanie danych osobowych zawartych w formularzu kontaktowym oraz podczas rejestracji jest dobrowolne.
  3. Użytkownik ma prawo do cofnięcia wyrażonej zgody w dowolnym momencie poprzez kontakt z Administratorem [email protected], bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  4. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych w każdym czasie, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych.

3. Przetwarzanie danych osobowych

  1. Administrator przetwarza dane osobowe użytkowników Axide.pl w następujących celach:
    1. Komunikacji z użytkownikami, w szczególności obsługi reklamacji dotyczących produktów lub usług oferowanych na Axide.pl,
    2. przedstawiania informacji na temat Axide.pl za pomocą newslettera,
    3. Umożliwienia Użytkownikowi przesyłania komentarzy lub opinii dotyczących usług i produktów Axide.pl.
    4. publikowania informacji na temat drużyn oraz organizacji esportowych, będących partnerami Axide.pl lub korzystających z usług wspomnianego serwisu.
  2. Administrator może przetwarzać dane osobowe użytkowników  również w następujących celach:
    1. W celu zawarcia i realizacji ewentualnej umowy pomiędzy użytkownikiem a administratorem oraz obsługi użytkownika jako klienta administratora zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.
    2. w celu prowadzenia rozliczeń finansowych z użytkownikiem będącym klientem administratora tytułem realizacji ewentualnej umowy zawartej między stronami, a także ewentualnego dochodzenia roszczeń od użytkownika będącego klientem w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f) RODO oraz spełnienia obowiązków prawnych Administratora wobec organów podatkowych na podstawie odrębnych przepisów zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. c) RODO.
    3. w celu realizacji działań marketingowych Administratora w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora w rozumieniu art. 6 ust. 1 lit. f) RODO, a także zgodnie z oświadczeniami woli dotyczącymi komunikacji marketingowej złożonymi wobec administratora. Zgody udzielone w zakresie komunikacji marketingowej (np. newsletter) mogą być wycofane w dowolnym czasie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
    4. W celu realizacji obowiązków prawnych administratora wobec użytkowników określonych w RODO, w rozumieniu art. 6 ust. 1 lit. c) RODO.

4. Przechowywanie danych osobowych

  1. Dane osobowe użytkowników nie są przekazywane przez administratora podmiotom trzecim.
  2. Administrator przechowuje dane osobowe przez taki okres, jaki jest konieczny do osiągnięcia określonych celów, tj.: przez okres funkcjonowania strony Axide.pl oraz świadczenia przez nią usług.
  3. W przypadku jakichkolwiek pytań lub problemów związanych z przetwarzaniem danych osobowych należy kontaktować się z administratorem pod następującym adresem: [email protected]
  4. Użytkownik ma prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

5. Ciasteczka

  1. Serwis zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.
  2. Pliki (cookies) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym.
  3. Administrator serwisu Axide.pl jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp.
  4. Administrator serwisu wykorzystuje pliki (cookies) w celu:
    1. dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę,
    2. przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony,
    3. możliwości logowania do serwisu,
    4. utrzymania logowania użytkownika na każdej kolejnej stronie serwisu.
  5. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) – sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
  6. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików (cookies)w urządzeniu końcowym.
  7. Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.
  8. Pliki (cookies) z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą.
  9. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.
  10. Bardziej szczegółowe informacje na temat plików (cookies) dostępne są na stronie ciasteczka.org.pl

Wykorzystany wzór pochodzi ze strony:  ciasteczka.org.pl